Вход
Намерете ни във facebook
Top posting users this week

Share
Go down
avatar
Your Hime*
Модератор на раздел "Фикчета"
Модератор на раздел
Female
От : Тръгвам си от мястото, на което ти продължаваш да живееш.
Рожден ден : 18.06.1996
Години : 22
Мнения : 93
Дата на рег. : 20.06.2010

blue Съвети за писането на фикове

on Пон Авг 23, 2010 11:58 pm
First topic message reminder :

  Това, което ще прочетете по-долу, съм го писала лично аз!!!


  --------------------------


  Прочели сте добре написан фик, нормална книга, която не включва вампири и всичките му там митични същества или просто някой сборник с хубави разкази - е, вие още не можете да пишете!
  Хмпф... Ето какво, по принцип, трябва да направите, за да напишете нещо хубаво:


 • Първото нещо, което трябва да направите, е да решите какво ще пишете. Или по-просто казано - да имате идея.

 • След това се насочвате към героите във фика/разказа ви. За предпочитане е да не се изкушавате да пишете с познатите на всички Наруто, Саске и Сакура! Можете да измислите един тъп, един егоистичен и един ревлив персонаж и да им лепнете всякакви имена. Не е нужно да карате някои хора да не ви четат произведението само заради героите в него, нали?

 • После хващате химикала/клавиатурата и започвате да пишете.

 • И след това вече всичко е готово, съвършено, напълно завършено. Прочитате си го веднъж, пооправяте изядените букви и го пускате някъде, за да се радвате на похвалите.
  Е, да, ама НЕ!!! Не се прави така. По този начин нищичко не става. Ето как може да се получи нещо смислено:

 • Първата ви работа е да си намерите редактор! Задължително! Това можете да го пропуснете само, ако знаете учебниците си по БГ от първи клас насам наизуст.

 • После си пускате любимия списък с песни и започвате да мислите тема. Макар че 99% от населението буквално се прекланят пред вампирите, митичните същества, необикновените хора и героите от Наруто, съветвам ви да избягвате тези теми. Причини ще ви дам по-долу.

 • След като вече сте измислили темата, по която ще пишете, започвате да умувате за развитието на историята. Имайте в предвид, че всички видове любовни триъгълници, несподелена любов, безгранична любов между двама врагове, които "се мразят" от дъното на душата си, изгубена любов и т.н. вече са ужасно банални и досадни за повечето. За предпочитане е да измисллите нещо по-оригинално, което се среща рядко.

 • Когато вече всичко си е на мястото в съзнанието ви, а списъкът с песни се е превъртял вече поне веднъж, започвате да пишите. Не ви трябват умувания като "ами тук коя дума да сложа", "ами ако тук не трябва да е така", "сега какво трябва да напиша тук" и т.н. Просто потъвате в ритъма на музиката и започвате с първото, което ви дойде в главата.

 • Описанията са НАЙ-ВАЖНОТО нещо. НЕ е фик/разказ, ако са лепнати тирета на всеки ред и след всяка реплика е сложено по едно "- каза Сакура; - каза Саске"! И, о, не! Не казвайте "сега ще напиша как изглежда и с какво е облечена и няма вече да се занимавам с описанията"! Не си го и помисляйте само. Описания = чувства, място, ситуация, момент и т.н.

 • Написали сте си главата, или там каквото е, и идва ред на редакцията. Първото нещо, което се прави в това положение, е да отворите един документ на добрия стар Word и да сложите текста там. Разглеждате го внимателно и ако пред погледа ви се яви червена вълнообразна линийка, това значи че думичката, която е подчертана, е съвършено грешна! И така си редактирате нещото сами. След това се връщаме на онзи редактор, за който ви говорих в началото. Пращате текста, той го редактира и ви го връща обратно. И вие пак се местите на Word-а и повтаряте нещата.

 • След втората редакция на Word вече може да пуснете произведението си някъде в интернет. Поздравления, вече сме колеги!
  Сега... спомняте ли си точка 2? Казах, че ще ви разясня защо е за предпочитане да избягвате темите "митични същества" и "Наруто". Ето го и обяснението. Този малък 1% се състои от шепа хора, включително и мен, които биха зарязали написаното още преди да започнат да го четат, ако разберат по какво се пише. Причина? Ами вече е досадно. Всяко първо-и-половина нещо от фиковете и раазказите в нета е написано по тези теми. Напише ли се един фик, значи ние вече знаем какво става в сто други и просто омръзва. Ето за това ви се говори.

liuba4e
Състезател
Състезател
Мнения : 1230
Дата на рег. : 05.02.2010

~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: ,,Naruto'' , ,,Samurai 7'' ;

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Пет Фев 15, 2013 11:43 pm
Във филма ''Денят на независимостта'', президентът на Америка изнася двуминутна реч, малко преди атаките на нашествениците. ''Думата ''човечество'' придобива нов смисъл за нас... Днес е 4 юли. Днес е независимостта на Америка. Днес за втори път ще се борим за правото си да съществуваме, но този път, 4 юли ще е национален празник за целия свят.'' Нашествениците от своя страна отвръщат на президента с думите - ''Умрете. Всички вие.'' Начинът, по който възприемат различните народи думата ''човечество'' е различен, единствено целта е една. Факт е, че всички успяват да разгромят нашествениците, с общи сили. Хора, които нямат понятие как се пилотира един обикновен самолет, се качват и доказват своите смелост и сили.
Lifeholic
Приятел
Приятел
Мнения : 945
Дата на рег. : 20.01.2013

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Съб Фев 16, 2013 3:16 am
liuba4e написа:Във филма ''Денят на независимостта'', президентът на Америка изнася двуминутна реч, малко преди атаките на нашествениците. ''Думата ''човечество'' придобива нов смисъл за нас... Днес е 4 юли. Днес е независимостта на Америка. Днес за втори път ще се борим за правото си да съществуваме, но този път, 4 юли ще е национален празник за целия свят.'' Нашествениците от своя страна отвръщат на президента с думите - ''Умрете. Всички вие.'' Начинът, по който възприемат различните народи думата ''човечество'' е различен, единствено целта е една. Факт е, че всички успяват да разгромят нашествениците, с общи сили. Хора, които нямат понятие как се пилотира един обикновен самолет, се качват и доказват своите смелост и сили.

Това какво общо има с темата?
avatar
Butterfly
Модератор на раздел "Фикчета"
Модератор на раздел
Female
От : Earth
Мнения : 497
Дата на рег. : 18.11.2010

~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: Naruto Shippuuden, Monster, Higurashi No Naku Koro Ni, Kuroshitsuji, Elfen Lied, One Piece, Berserk, Neon Genesis Evangelion, Soul Eater, Mirai Nikki, Byousoku 5 Santimeter, Samurai Champloo

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Съб Фев 16, 2013 10:21 am
Не съм влизала от много време във форума, главно поради факта, че в личен план съм ангажирана и нямам време. Не искам да навлизам в подробности, но днес ми се отваря малко възможност да се включа в подновения де*ат за таланта, има ли го, няма ли го, как се постига - с труд, с постоянство или с нещо друго... Не мога да се сетя точно, но май съм изказвала мнение тук и с риск да се повторя, ще напиша мнението си пак.

Първо: Любче, мила, благодаря ти, че ме оценяваш за редактор, най-малкото защото това е доста отговорна задача, на която й трябва безпристрастност и запас от знания - не само правила в пунктуацията и правописа, но и в ред други маловажни подробности, които в съвкупност представляват целия свят на писателското поприще. Верно, че аз донякъде се справям, да, но и аз имам нужда от корекция, от човек, който да ми покаже незабележимите грешки, които убягват дори и на мен. Друг е въпроса, че редактора е безпристрастен и гледа на предоставения текст като бланка за попълване на липсващи данни. Това е добре, това не е, тук трябва запетая или две точки, но не и тире, тук е добре да се почне на нов ред, това е в кавички - отделяш авторова реч от тази на героя и т.н. Това от гледна точка на редактора е лесно, но аз обаче навлизам по-дълбоко и следователно греша. Защото когато аз редактирам нещо, налагам стил, който наподобява моя, а това е натрапване и в не е интерес на пишещия. Моят стил е тежък, трудно асимилиращ, клонящ към готиката и описването негативни чувства - когато описвам болката съм в стихията си, целя да напластявам образите с редуващи се чувства и често залагам на психологически нишки, които водят от едно състояние до друго. При мен липсва повествованието и редуването на случка след случка - обикновено да се прехвърля от една сцена в друга го правя с едно, две изречения и отново наблягам на емоция. Ето защо и всичко, което пиша звучи добре в рамките на психарията и дълбоката драма, но комедии и романтики са ми трудни. Бидейки откровена докрай, ще кажа, че нямам усет за романтика и някак си не мога да усетя героя, ако няма нещо по-дълбоко от описаната любов в романтичните фикове, но нямам нищо против тях, нито тези, които ги пишат. От тук следва, че след като някои от стиловете са ми трудни, аз не ставам за редактор, мога само да дам мнение кое не ми харесва, но такова, което коригира и насочва, не трябва дори да изказвам, защото най-много да объркам човека, който го пише.

Разбрах това след няколко години, прекарани във форума и серия от дрязги с някои потребители, които едва ли не подеха поход срещу мен и за това колко съм гадна и несправедлива. Разбира се, не съжалявам за нищо, което съм казала или направила, но от тогава си взех бележка, да премълчавам всяка критика, която не ми е поискана. smile

Второ: Човек се ражда с талант. Или го има, или го няма. Онова, което постигаш с много труд, онзи, който го има вътре в себе си, го прави за миг. Същото е като да си влюбен - или обичаш или не, не можеш да го постигнеш с времето или насила. В общи линии всеки го разбира сам за себе си и никой не е фактор за другия, т.е. нека всеки, който има желание да пише, да пробва. Така ще се получи като закона на пробата и грешката - научваш дали имаш талант след време.

Относно последния пост на Любчето, който предния потребител е цитирал, в желанието си да покаже, че не е разбрал, ще поясня така, както го разбирам аз. В частност думата писател се разбира от публиката по различен начин, но целта е една ( '' Начинът, по който възприемат различните народи думата ''човечество'' е различен, единствено целта е една.'' ). И другото - докато човек не опита, не знае дали може или не, дали има талант или не ( ''Хора, които нямат понятие как се пилотира един обикновен самолет, се качват и доказват своите смелост и сили.'' ).

Така че пожелавам на всички, които някога се пробват да пишат, страшно много ентусиазъм, желание и муза и никога да не се предават след критиката, която несъмнено биха получили дали от мен или от някой друг! smile
Butterfly
Ако можех да летя, никога не бих докоснала земята... дори да съм с прекършени криле...
http://place-the-butterfly.webnode.com/
justwannabeone
Учaщ се
Учaщ се
Мнения : 198
Дата на рег. : 26.01.2011

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Съб Фев 16, 2013 1:43 pm
liuba4e, и аз много ти благодаря за... рекламата? :d Много приятно ми стана от онова, което си написала в предпоследния си коментар и съм ти наистина благодарна.
Но и аз съм на мнение, че таланта или го има, или не. Това, което можеш да получиш е техниката. Как да пишеш, как да структурираш текст, да го направиш интересен или завладяващ, или всичко онова, което да предизвика читателя да чете. Но хората имат различно мение за това кой има талант и кой няма и наистина, както каза Butterfly, всеки който иска да пише нека пробва, нека види. Човек няма как да разбере преди да се е опитал.
avatar
liuba4e
Състезател
Състезател
Female
От : Страната на Мухъла!
Рожден ден : 04.09.1993
Години : 24
Мнения : 1230
Дата на рег. : 05.02.2010

~~АНИМЕ ЛИСТ~~
Любими анимета: ,,Naruto'' , ,,Samurai 7'' ;

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Нед Фев 17, 2013 10:27 pm
XAbyssXx написа:Това какво общо има с темата?

Преди време се ядосвах, че хората не разбират това, което казвам. След време, мило момиче, разбрах, че не обяснявам добре. Съжалявам. Ходила съм на логопед... Май не е помогнало. Ще ме прощаваш. И накратко, цитатът от ''Денят на независимостта''... Означава, че ако не опиташ, никога няма да разбереш. Да се предадеш, означава, че талантът се е оказал евтина причина, която е била загуба на време. Само хората с талант ще успеят. Това е с прости думи. Опростена версия на превода на Мария.

justwannabeone написа: liuba4e, и аз много ти благодаря за... рекламата?

Помните ли онази реклама за млякото ''Родопея'' - ''Хайде стига с тези реклами. Родопея няма нужда от реклама, който го е опитал знае.'' Постът ми не бе с цел да се помазня или да се покажа... Думата реклама ми изглежда... не на място. Рекламата е за тези, които нямат покритие. Това не е реклама (нямате нужда от такава), а помощ към момичето. Аз уважавам творчеството ви. Гордея се с вас, но не дейте да тълкувате думите ми по този начин. Вие сте едно от малките неща, с които се гордея в тази страна.

Всеки има право на мнение. Миме, това е твоето. Ти имаш различна гледна точка. За мен талантът е вроден в желанието. Не онова желание, което те кара да се бориш, за да покажеш на какво си способен, за да се докажеш или просто, защото имаш нуждата да вършиш нещо... Желанието е нещо, което не те кара да се предадеш. Желанието е това, което те кара да се бориш. Той не е в гените или в кръвта ти... Той е в мечтите ти. Изпълва съзнанието ти. Това беше едно от нещата, за които спорихме аз и моята бивша учителка по бълг. ез. Това е моето мнение. Но си права, че за да твориш нещо, ти трябва талант.

А това с редакторството... Докато не опитате няма да разберете. Не искате ли да имате свои ученици? Хора, които да научат нещо от вас. Дори и знанията ви да са по - малко от тези на учителите. Когато бях в гимназията и танцувах, много се радвах, че хората ме питат за разни работи. Мисля, че не трябва да криете знанията си из писанията си. Истинският писател не e този, който пише с томове, а този, който дава своите знания на другите.

Безпристрастност? Миме, не го вярвам. Да налагаш мнението си и стила си... Все едно чудовището от Лохнес, да съществува. Успех на момичето, което и да е то. smile


Let all the heat pour down
I’m good as long as he’s around
He let’s me wear the crown
I do my best to make him proud
Now all my super ladies
I got my baby
If you got your baby, baby
[/center][img]
justwannabeone
Учaщ се
Учaщ се
Мнения : 198
Дата на рег. : 26.01.2011

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Съб Дек 28, 2013 3:21 pm
Съмнявам се тук да е правилното място, но не знам къде другаде да попитам :D - Бих искала да пусна faith and hope отново, но е в стари фикове. Към кого да се обърна, за да я преместят?
avatar
Kekkon
Прохождащо
Прохождащо
Female
От : Varna
Рожден ден : 05.10.2000
Години : 17
Мнения : 16
Дата на рег. : 28.07.2014

blue Re: Съвети за писането на фикове

on Пон Авг 25, 2014 11:31 pm
Така прочетох съветите и с някои неща съм съгласна,но с други не.Най-малко съм съгласна с това да не е фентази или Наруто еми извини ме,но аз например предпочитам да чета Наруто фикове и ако не е Наруто да е фентази,екшън като например:рицари,елфи,феи,пирати,чудовища и т.н. извинявам се ако според теб мисля погрешно

Отново се извинявам,че това съм аз.
Sponsored content

blue Re: Съвети за писането на фикове

Върнете се в началото
Permissions in this forum:
Можете да отговаряте на темите